Quan som convidats a un esdeveniment formal o simplement volem seguir les normes d’etiqueta a taula, és important conèixer com utilitzar els coberts de manera adequada. Molt sovint, els menys coneguts són els coberts de peix. Aquests coberts específics s’utilitzen per gaudir d’un àpat de marisc o peix de manera elegant i respectuosa. En aquest article, explorarem el protocol a taula per fer servir els coberts de peix de manera correcta i aconseguir una experiència gastronòmica de 10!

Però, comencem pel principi, com es col·loquen els coberts a taula, segons el protocol.

Els coberts es col·loquen a esquerra i dreta del plat segons l’ordre que s’utilitzaran durant el àpat, sempre de fora cap a dins. El cobert més proper al plat és el cobert principal, seguit dels altres coberts en ordre d’ús.

Coberts a la dreta del plat: A la dreta del plat es col·loquen els coberts que s’utilitzaran amb la mà dreta. Això pot incloure el cobert de peix, el cobert de marisc i altres coberts especialitzats per a altres plats específics.

Ordre de col·locació: Generalment, els coberts es disposen en ordre d’ús, de l’exterior cap a l’interior. Això significa que el cobert que es farà servir primer es col·loca més a l’exterior, mentre que el cobert que es farà servir al final de la seqüència es col·loca més a prop del plat.

Disposició dels coberts de peix: El cobert de peix es col·loca a l’esquerra del cobert principal, ja que s’utilitza abans del plat principal. La forquilla es col·loca amb les puntes cap amunt i el ganivet amb la part tallant cap a dins.

Disposició dels coberts de marisc: Si es serveixen plats de marisc, els coberts de marisc s’ubiquen a la dreta del cobert principal. La forquilla de marisc té les puntes cap amunt i el ganivet de marisc té la part tallant cap a dins.

En ocasions formals, també es poden afegir coberts especialitzats per a altres plats específics, com ara ganivets per a formatge o culleres per a sopes.

L’etiqueta a taula té petites variacions, per això és recomanable observar i seguir les indicacions específiques de cada ocasió o seguir les instruccions de l’amfitrió o l’amfitriona.

Ara bé, com hem d’utilitzar els coberts per a peix i marisc?

El cobert de marisc s’utilitza per a plats com ara ostres, cloïsses o escamarlans. Aquest cobert té un ganivet petit i una forquilla especialment dissenyada per a aquests menús. Agafa el ganivet per la part inferior del mànec amb la mà dreta i utilitza la forquilla per treure la carn del marisc de la closca. Pots acompanyar el marisc amb salsa, si escau, i portar-ho a la boca amb elegància.

El cobert de peix principal és més gran i més llarg que la resta. S’utilitza per a plats de peix cuinat com ara turbot, lluç o salmó. Per fer-lo servir, agafa el cobert de peix per la part inferior del mànec, amb la mà dreta. Utilitza el cobert per tallar el peix en petits trossos i portar-lo a la boca. No oblidis mastegar amb la boca tancada i prendre petites pauses per gaudir de cada mos.

És important recordar que l’ús dels coberts de peix ha de ser suau i elegant. Mantén els colzes allunyats de la taula, mastega amb la boca tancada i utilitza els coberts amb delicadesa. Observar i seguir les accions dels altres convidats també pot ajudar-te a ajustar el teu comportament i a adaptar-te a l’etiqueta específica de l’esdeveniment.

Amb aquests consells, podràs fer servir els coberts de peix de manera adequada i gaudir d’una experiència gastronòmica elegant i respectuosa.

Esperem haver-vos ajudat, més d’una vegada ens tocarà participar en un acte d’etiqueta. No us perdeu més consells sobre el món del peix al nostre blog.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *