peix blau o blanc

El gran debat, peix blau o blanc? Perquè a vegades diuen que les propietats del peix blau són millors per la salut que les del peix blau? A Marendins, peix i marisc, us expliquem les diferències entre un i l’altre.

Comencem pel principi, perquè en diem blau o blanc? En què es diferencien?


La característica principal que els distingeix és el percentatge de greix que conté el seu múscul.

El peix blau es diu així perquè sol viure en aigües molt superficials i fredes i això li dóna un toc blavós a la seva pell. Són peixos que fan grans viatges en el seu cicle vital, llargues migracions, per això necessiten acumular grassa en el seu múscul.

El peix blau té més greixos insaturats com l’Omega 3, bons pel nostre sistema cardiovascular i aporta més contingut energètic.

Les espècies que s’emmarquen com a peixos blaus són la sardina, el seitó, la tonyina, el verat, el salmó, el congre, el peix espasa o el besuc, entre altres. Tots ells contenen entre un 5 i un 11% de greix.

Solen ser peixos amb un gust més fort, per tant no agraden a tots per igual.
El peix blau és molt recomanable per les dones i n’han de restringir el consum les persones amb alts nivells d’àcid úric.

El peix blanc és molt més fi en boca. Com que són peixos més sedentaris, solen viure a les mateixes zones sempre i troben aliment a prop, per això no necessiten acumular tant greix. Són peixos baixos en calories i greix i aporten proteïnes de molta qualitat a més d’altes quantitats de vitamines B, A i D.

Quant al peix blanc, com ara el rap, el llenguado, el lluç, el llucet, l’orada, el pagre, el bacallà, la maire, el pagell, el llobarro entre altres, tenen un percentatge de greix inferior al 4%.

El peix blanc compta un alt contingut en iode, un mineral essencial per a prevenir malalties relacionades amb l’hormona tiroides, especialment, l’hipotiroïdisme. També conté gran quantitat de vitamina B12, molt important per al correcte funcionament del nostre sistema nerviós, així com per a prevenir estats d’anèmia i decaïment.

Com els puc distingir?

Una manera ràpida de saber si un peix és blanc o blau es fixar-nos amb el color de la carn. Els peixos blaus tenen la carn més clara ja que el percentatge de greix influeix en el seu color.


També es poden distingir per la forma de la seva cua. El peix blanc té la cua amb formes rectes, com una pala, mentre que el peix blau la té en forma de fletxa.

Peix blau o blanc, a la nostra dieta?

El millor consell és alternar uns i altres. Tots els peixos en general, com comentàvem en un

anterior article, tenen unes propietats nutricionals molt altes pel que fa al seu contingut proteic i d’àcids grassos poliinsaturats com l’Omega 3, l’EPA i el DHA que són molt beneficiosos pel nostres organisme. A més, tots aporten minerals bàsics nutricionalment com el potassi, el calci, i el fòsfor.


S’aconsella menjar peix 3 o 4 vegades per setmana i variar entre les dues varietats és l’ideal. La seva ingesta és més que recomanable en edat de creixement perquè conté lisina, un aminoàcid essencial i també triptòfan, un aminoàcid molt important en la formació de la nostra sang.


A Marendins trobaràs tot tipus de peix fresc tant a la nostra parada com a la botiga online perquè menjar peix et sigui més fàcil.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *