Tot i que és una de les receptes estrelles de la nostra ciutat i la nostra zona, encara no us havíem compartit la nostra particular recepta.

El xató és un plat envoltat de polèmica ja que pobles i ciutats, tots, ens volem fer nostra la recepta. Des de Marendins compartirem la particular recepta vilanovina.

Ingredients per a la salsa (per a 6 persones):

1 – 2 dents d’all mitjans
35 Ametlles torrades
12 Avellanes torrades
8 Nyores escaldades
Molla de pa xopa de vinagre
Oli
Sal

Ingredients per a la elaboració:

2 Escaroles
200 gr. de Bacallà esqueixat i dessalat
150 gr. de Tonyina esqueixada i dessalada
18 Filets d’anxova
Olives arbequines
Olives negres d’Aragó

El secret és la salsa…

Escaldeu les nyores i deixeu-les reposar. Piqueu en un morter els grans d’all amb la sal perquè no saltin. Un cop ben aixafats, aneu afegint les ametlles i les avellanes i treballeu-ho fins què tot plegat formi una pasta homogènia. Raspeu la part interior de les nyores i afegiu la polpa obtinguda al morter. Un cop tot homogeneïtzat, poseu-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda i continueu treballant-ho. A continuació, afegiu-hi lentament oli mentre es remena, també lentament, per donar a la salsa la consistència desitjada.

En una safata, col·loqueu l’escarola ben escorreguda i un xic de salsa, remeneu bé i serviu després als plats. Afegiu als plats la tonyina, el bacallà, les anxoves i les olives i deixeu que cada comensal, al seu gust, s’hi posi una mica més de salsa.

Que no falti pa a taula! Perquè la salsa, és per sucar-hi pa!

Recepta publicada originàriament a https://www.vilanovaturisme.cat/gastronomia/xato_de_vilanova

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *